Co się stanie jeśli przez dwa tygodnie będziesz spożywał nadmierne ilości cukierków lub prażonych, solonych orzeszków ziemnych?
Czy w obu wymienionych przypadkach organizm zareaguje tak samo?
Celem opisywanego badania była ocena wpływu przejadania się orzeszkami ziemnymi, będącymi źródłem tłuszczu i białka lub słodyczami w postaci cukierków, będącymi źródłem cukru na podstawową przemianę materii, markery ryzyka sercowo-naczyniowego oraz skład ciała u ZDROWYCH osób.
Uczestnicy zostali losowo przydzieleni do spożycia 20 kcal/kg mc/dzień cukierków lub prażonych i solonych orzeszków ziemnych, które miały zostać dodane do ich regularnej diety przez dwa tygodnie.

Uczestnikom badania przekazano 14 przygotowanych wcześniej torebek z jedzeniem. Badani zostali poproszeni o utrzymanie swojej dotychczasowej aktywności fizycznej.
Średnie spożycie energii w grupie spożywającej cukierki wzrosło o 46,1%, a w grupie spożywającej orzeszki ziemne o 46,8%. Nie zanotowano istotnych różnic w spożyciu energii między grupami. Ponadto, łączna ilość spożywanej energii z regularnej diety została podobnie obniżona w obu grupach. Nie zanotowano również statystycznie istotnej zmiany między grupami w spożyciu: białka, węglowodanów i tłuszczu.
NAJWAŻNIEJSZE WNIOSKI
- Nadmierne spożycie cukru z cukierków prowadziło do niekorzystnych zmian w profilu lipidowym w porównaniu do spożycia orzeszków ziemnych. Różnice te były niezależne od zmian masy ciała.
- Zaobserwowano wzrost masy ciała i oznaki insulinooporności w postaci podwyższenia stężenia insuliny na czczo oraz petydu-C w grupie spożywającej cukierki.
- Zauważono ujemny związek pomiędzy zwiększonym spożyciem błonnika i zmianą stężenia LDL oraz apolipoproteiny B.
- Bardzo możliwe, że mała ilość dodatkowej energii spożyta z orzechów ziemnych została utracona z kałem, ponieważ w innym badaniu po spożyciu orzeszków ziemnych wykazano zwiększone wydalanie tłuszczu w kale. Dla przykładu, badanie opublikowane w 2012 roku wykazało że po spożyciu całych migdałów około 20% energii nie została przyswojona i to świetny przykład tego, że choć kaloria jest kalorią jej losy w organzimie mogą być różne.
- Wzrost dziennego spożycia energii o 850 kcal w grupie „cukierkowej” teoretycznie w okresie 14 dni powinien teoretycznie spowodować przyrost masy ciała (głównie w postaci tkanki tłuszczowej) w graniach około 1,5 kg, jeśli aktywność i BMR pozostaną niezmienione, jednak rzeczywisty wzrost masy ciała był o połowę mniejszy niż się spodziewano.
- Wyników tego badania nie można ekstrapolować na populację ogólną, ponieważ w badaniu wzięły udział osoby z BMI<27 kg/m2 wolne od chorób.


Myślę, że badanie świetnie obrazuje, że forma wybieranej przekąski w trakcie dodatniego bilansu energetycznego może mieć wpływ nie tylko na masę ciała, ale również na markery ryzyka-sercowo naczyniowego, dlatego na jakość spożywanej żywności warto zwracać uwagę również na świńskiej masie.